Home > Norge > Gullet stiger fortsatt…. og det samme gjør risikoen i Oljefondet

Gullet stiger fortsatt…. og det samme gjør risikoen i Oljefondet

Nok en gang må det nevnes, gullprisen stiger himmelhøyt for tiden. Og vi har nok ikke sett toppen enda.  Og som nevnt i en tidligere artikkel har Norge solgt dette til spottpris for så å investere i fond og aksjer.

USA’s gjeld stiger faktisk enda mer enn gullprisene. Og de “låner” faktisk mer  for å kunne betjene sin allerede ufattelige gjeld.

Her kan man se hvor enormt mye 14.300 milliarder dollar er i 100 dollar-sedler.  Beløpet er ufattelig høyt. Og det bare øker, bare se her.

Det som er virkelig skremmende er at jeg har hørt folk si “at det er jo det samme for oss her i Norge, for vi har jo oljefondet som er verdt mye penger”.  Det er til å riste på hodet av enkelte til tider. Vårt oljefond, som det skrytes uhemmet av fra norske politikere, er bundet opp i høyrisikofond og aksjer i bla USA.  Ryker USA, ryker det meste av oljefondet!  Og også verdensøkonomien blir meget hardt rammet.

Da kan vi angre på at våre penger ikke ble investert i noe håndfast, men i stedet ble spilt bort på finansterroristenes casino: Wall Street.

Categories: Norge
 1. August 4, 2011 at 10:17 PM

  Hei

  Bare en kommentar om denne gjeldskrisen. Det er et spørsmål som ingen stiller seg: når USA og halve Europa skylder billioner av dollar/euro…. nøyaktig hvem er det de skylder pengene til? Og *må* disse pengene på død og liv tilbakebetales? Jeg antar at disse ..hvem.. er Lord Rothschild og de andre styrtrike vennene hans. Altså – en gjeng med blodsugere som har mer enn nok penger fra før.

  Noe å tenke på.

 2. Per Olsen
  August 4, 2011 at 10:39 PM

  Ja tror nok du er inne på noe meget essensielt her bobbybaxterB.
  En annen ting som er vesentlig er at dette også er “verdier” som egentlig ikke eksisterer. Dvs de eksisterer kun på en datamaskin.
  Ett eksempel: La oss si at alle i Norge skulle ta ut de pengene de hadde i banken feks i morgen. Da hadde det ikke gått lang tid før det faktisk fysisk var tomt for penger. Du kan nok selv tenke deg reaksjonen.
  De fiktive pengene er det faktisk de på toppen av dette gigantiske “pyramidespillet” som tjener på , ingen andre.
  Når det gjelder USA så er jo “trykkeriet” i private hender, og den går jo for fullt for tiden.
  Spørsmålet er ikke lenger om det kommer en kollaps, men når….
  Og de som sitter på toppen har nok sikkert brukt sine penger på håndfaste verdier slik at de er sikret når kollapsen kommer.

 3. August 5, 2011 at 2:15 PM

  Hei Per

  Hva hadde skjedd om vi la oss si fikk en verdensdiktator som plutselig besluttet én ting: all gjeld i verden skal umiddelbart slettes? Den største effekten av dette hadde kanskje blitt at 90% av alle land i verden plutselig fikk albuerom til å bygge opp sine egne økonomier – eller tar jeg helt feil nå? Forestiller meg nemlig at storparten av all gjeld i verden kort og godt er penger som er ment for å sendes rett inn i de internasjonale storkapitalistenes lommer?

  Ja, pengene som er siffer og statistikk på dataskjermene eksisterer jo egentlig ikke. Og ja, vi har alle disse Fiat-pengene. Men samtidig: får du nok av de kan du jo kjøpe deg realverdier. Eller du kan f.eks si til et fattig land, eller et land i krise: “glem denne pengegjelda – bare gå med på disse reformene vi foreslår, så blir vi fornøyd.” Reformer pengehaiene og deres venner tjener grovt på. Er det ikke det man holder på med mange steder?

  Anyway, dette med inflasjon og deflasjon er vanskelig for meg å forstå. Jeg har sett “The Money Masters” og andre dokumentarer, og lest om disse tingene, men kan fremdeles helt ikke forstå hvordan makro-økonomi funker. Så jeg kan gjerne ikke forstå hva som hadde blitt konsekvensene om man skulle slette all gjeld slik jeg spekulerte om innledningsvis.

 4. Per Olsen
  August 5, 2011 at 2:49 PM

  Artig scenario du beskriver bobby. Hadde all gjeld blitt slettet hadde de fleste nasjoner fått mer room til å utvikle sine egne land. Jeg vil tro at en del U-land hadde kommet på rett kjøl også og det hadde vært mindre behov for uhjelp. Men det forutsetter selvfølgelig at ledere i hvert enkelt land lar dette komme folket til gode. Land som feks Norge hadde nok tapt på dette, dog har vi råd til det. Men totalt sett tror jeg nok det hadde vært ett stort pluss for verden om det hadde skjedd.
  Uansett, systemet i dag er bygd slik at det kun er noen vinnere: de på toppen. De som trenger å låne penger kommer med dagens system nok aldri ut av gjørma.

  Jo da man kan kjøpe reelle verdier for disse talla på dataen, men det er jo stort sett kun de på toppen som kan det. Verdiene er og blir der. Enten det er fysiske verdier eller “penger”.

 5. August 5, 2011 at 3:12 PM

  Per

  Helt konkret: om du i dag ble Norges-diktator: nøyaktig hva hadde du brukt oljefondet til? Hva med å bruke hele beløpet til å kjøpe ting fra utlandet som vi kan bruke i norsk industri? Jeg tenker særlig på metaller og mineraler. Alt fra kobber og aluminium til titanium til gull og sølv samt sjeldne/dyre mineraler man trenger i industrien. Sølv brukes i produksjon av solcellepaneler. Noe som såvidt (halvhjertet) er påbegynt i Norge.

  På dette viset hadde norsk industri gjerne fått et fordelaktig “forsprang” – og uansett så hadde vi forvandlet papir/data-pengene til ting vi vet folk alltid er interessert av. Hva tror du?

 6. Per Olsen
  August 5, 2011 at 3:33 PM

  Bobby: jeg ville nok brukt pengene til å kjøpe metaller og mineraler. Olje har vi selv. Men det kunne også være smart å kjøpe teknologi slik at vi kan utvikle oss og evt kan klare å være selvberget i størst mulig grad. Satsing innen forskning og å utvikle norsk industri ville også vært viktig.
  Så ja er helt enig med deg. Vi må satse mest mulig innenlands og bruke pengene her på å utvikle oss og vår egen teknologi. Som vi da evt på ett senere tidspunkt kan bytte mot mat osv.

 7. Lysmannen
  June 3, 2014 at 7:01 PM

  “Da kan vi angre på at våre penger ikke ble investert i noe håndfast”

  Kan det være noe mer håndfast enn å investere i eget land oppbygging, infrastruktur og eventuell husbygging -hvis vi mangler hus, og nødvendig utdannelse/erfaringsdeling?
  Et lands oppbygging og kompetente, ledige arbeidskrefter er et samfunns gull.
  Vi er vel ikke interessert i at andre land skal produsere VÅR velferd?

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: